Kleding Reparatie

Pijnacker centrum

Voor Bedrijven

Klik hier om er achter te komen wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen en vraag naar onze speciale prijzen.

Vier Perzisch Nieuwjaar bij Town Tailor

Pijnacker - Mansoer Nasiri en Marjan Kabi Liravi zijn de gezichten achter Town Tailor aan de Westlaan 16 in Pijnacker. Mansoer en Marjan komen oorspronkelijk uit Iran en kwamen negentien jaar geleden met hun dochter Shirin naar Nederland. Sinds negen jaar wonen ze met veel plezier in Pijnacker. Vier jaar geleden verplaatsten ze hun naaiatelier Town Tailor vanuit Den Haag naar Pijnacker.

   

     

 

 

 

Op 21 maart, precies op het tijdstip dat de zon loodrecht boven de evenaar staat, vieren Perzen (de huidige Iraniërs ) al duizenden jaren het No Rooz-feest. Marjan en Mansoer willen de inwoners van Pijnacker dit jaar heel graag laten zien hoe Iraniërs Nieuwjaar, No Rooze, vieren. No Rooz betekent letterlijk nieuwe dag.

In Iran vieren we twaalf dagen na No Rooz feest. Op de dertiende dag gaan we naar buiten, picknicken. Ik wil nu twaalf dagen lang in de winkel een feestelijk gedekte tafel klaar hebben staan met koffie, thee, Iraanse koekjes en wat we traditioneel met No Rooz neerzetten. No Rooz viert de wedergeboorte van de natuur en dat zie je aan de tafel, legt Marjan uit.

Haft-Seen
Het allerbelangrijkst is Haft-Seenâ, de tafel gevuld met zeven producten die beginnen met een s in het Iraans. Die zeven dingen staan allemaal symbool voor iets. Azijn voor leeftijd en geduld, linzen of tarwe voor wedergeboorte, zoete pudding van tarwekiemen voor rijkdom, gedroogd fruit van de oleasterboom voor liefde, knoflook voor genezing, een appel voor gezondheid en sumak voor de kleur van de zonsopkomst. Die linzen of sabzehâ worden geweekt in water. Kijk, dat ben ik hier in deze schaal aan het doen. Dat moet ontkiemen en als de tafel klaar is staat er gewas op. Op de dertiende dag na No Rooz gooien we stukjes van die plantenkoekâ in het water en doen er een wens bij. In Iran springen we overigens op de dinsdagavond voor de 21ste over vuur, waarbij we onze gele winterkleur teruggeven aan het vuur en er een rode blos van gezondheid voor in de plaats krijgen. Ik vond dat altijd erg leuk

Vanaf 22 maart staat Marjan met iets lekkers voor u klaar in de winkel. De 21ste is namelijk een maandag en dan is de winkel gesloten. Tot en met vrijdag 1 april bent u meer dan welkom om met haar en haar echtgenoot Mansoer Nieuwjaar te vieren en te ervaren hoe Nieuwjaar in Iran vormgegeven wordt. Eidet mobarakâ of ˜Sale no mobarakâ zeggen Iraniërs dan. Dat betekent gelukkige feestdag en gelukkig nieuw jaar. Openingstijden van Town Tailor: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Laat u eens verrassen!

Bron http://www.telstar-online.nl/nieuws.php?id=29541&pg